Gastronomia w restauracjach zamojskich

 

Klasa 2G w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zajęcia praktyczne 18.10.2023r. mogła odbyć w zaprzyjaźnionych restauracjach zamojskich.

Najpierw swoje kroki skierowaliśmy do hotelu „Zamojski”. Mogliśmy zobaczyć układ funkcjonalny i wyposażenie zaplecza gastronomicznego. Widzieliśmy przygotowany bufet śniadaniowy dla gości. Mogliśmy także obejrzeć pokoje gościnne i apartamenty. Na koniec zobaczyliśmy salę konferencyjną.

Kolejną restauracją była „Verona”, tu również zajrzeliśmy do kuchni. Widzieliśmy potrawy kuchni włoskiej i polskiej.

Ostatnim punktem  naszego wyjścia była restauracja „Skarbiec wina”. Tutaj absolwent Naszej Szkoły, Tomasz Sałamacha, obecny szef kuchni, poświęcił nam bardzo dużo czasu. Pokazał swoją kuchnię i wyposażenie. Zapoznaliśmy się z systemem operacyjnym na którym pracuje restauracja. Pan Tomasz pokazał jak przygotować pizzę. My też próbowaliśmy tej umiejętności. Finał to konsumpcja przygotowanych pizz… Były dobre, że „palce lizać”.

To było niezapomniane, super wyjście!

GALERIA ZDJĘĆ